Design-fara-titlu-11

Înțelegerea Rezultatului RMN Coloana

Înțelegerea rezultatului RMN al coloanei vertebrale poate fi o sarcină complexă pentru pacienți, dar este esențială pentru a înțelege starea lor de sănătate și pentru a lua decizii informate despre tratament.

Acest articol vă va ghida prin procesul de interpretare a unui raport medical RMN al coloanei vertebrale.

 

Ce reprezinta RMN-ul 

RMN-ul (Rezonanța Magnetică Nucleară) este o tehnică de imagistică medicală care folosește un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a produce imagini detaliate ale structurilor organismului uman. În cazul coloanei vertebrale, RMN-ul poate oferi imagini clare ale oaselor, discurilor intervertebrale și măduvei spinării.

 

Ce reprezinta  raportul  RMN al coloanei vertebrale

Un raport RMN al coloanei vertebrale este împărțit în mai multe secțiuni, fiecare având un scop specific. Acestea includ:

  • Informații generale: Aceasta include datele pacientului, data și ora examinării, precum și numele medicului care a solicitat examinarea.
  • Tehnica: Aceasta descrie modul în care a fost realizată examinarea, inclusiv poziția pacientului, tipul de scanare RMN utilizat și substanța de contrast, dacă a fost utilizata.
  • Rezultatele: Aceasta este partea principală a raportului și descrie detaliat rezultatele scanării. Aici se vor menționa orice anomalii sau modificări observate în structura coloanei vertebrale.
  • Concluzie: Aceasta este interpretarea radiologului a rezultatelor. Aici se vor menționa constatările  și se va oferi o interpretare a rezultatelor.
 

Stenoza de canal lombar

 

Termeni medicali ce se pot intalni în interpretarea RMN coloana

Bulging disc: Aceasta se referă la o situație în care discul intervertebral se extinde în afara limitelor fiziologice. Acesta este un fenomen comun odată cu senescenta și nu cauzează întotdeauna simptome.

 

Herniere de disc

 

Hernie de disc: Aceasta se referă la o situație în care nucleul pulpos al discului intervertebral se rupe prin inelul fibros, cauzând presiune pe nervii din proximitate. Acest lucru poate cauza algie, parestezii sau miastenie în zona inervată de nervul afectat.

  • Stenoză: În cazul coloanei vertebrale, stenoza poate fi stenoză centrală sau foraminală. Stenoza poate cauza presiune pe nervi și poate duce la simptome precum dorsalgie sau parestezii.
  • Spondiloză: Acesta este un termen general care se referă la orice formă de artrită a coloanei vertebrale. Spondiloza poate include o varietate de modificări, inclusiv degenerarea discurilor intervertebrale, formarea de osteofite și îngroșarea ligamentelor.
  • Desicare disc: Desicarea discului poate duce la reducerea înălțimii discului și poate contribui la dezvoltarea altor patologii, cum ar fi hernia de disc sau stenoza spinală.
  • Osteofite: Osteofitele sunt creșteri osoase care se dezvoltă în jurul articulațiilor și discurilor intervertebrale ca răspuns la degenerarea acestora. Osteofitele pot cauza presiune pe nervi și pot contribui la dezvoltarea stenozei spinale.

Fisura anulara la nivel L5-S1 ca urmare a disecarii discurilor

 

Interpretarea rezultatelor RMN

Interpretarea rezultatelor unui RMN al coloanei vertebrale necesită o înțelegere a modului în care simptomele pacientului se corelează cu constatările de pe RMN. De exemplu, un pacient poate avea o hernie de disc semnificativă pe RMN, dar dacă aceasta nu cauzează presiune pe nervi, pacientul poate să nu aibă simptome. În mod similar, un pacient poate avea simptome severe de durere în ciuda unui RMN relativ normal.

 

Tipuri de imagini RMN

Există două tipuri de imagini RMN de bază care diferă prin temporizarea impulsurilor radiofrecvenței, numite imagini ponderate T1 și imagini ponderate T2. Imaginile T1 evidențiază țesutul adipos. Imaginile T2 evidențiază apa în mod special. Diferenta dintre aceste țesuturi creează contrastul imaginilor  RMN-urilor.

Vizualizările sagitale, sau ceea ce numesc vederi în lungime și sunt cele mai ușor de recunoscut. Vizualizările axiale sau în secțiune transversală, care sunt cele mai bune pentru evidențierea discurilor intervertebrale. 

 

 Procesul de senescenta

Cu trecerea timpului, coloana vertebrală se rigidizează pe măsură ce discurile intervertebrale se deshidratează și se degenerază lent. RMN-urile demonstrează acest lucru prin hipodensitate progresivă a discurilor care își pierd înălțimea. Pe măsură ce se micșorează, discurile încep să se extindă în canalul spinal central.

Herniile de disc pot fi de dimensiuni mari și pot părea permanente. Cu toate acestea, sistemul imunitar determina descompunea materialul discului progresiv.

 

Canalul central în RMN-ul coloanei vertebrale

Se începe cu imaginile coloanei vertebrale sagitale. Se identifica centrul canalului vertebral, unde măduva spinării și nervii se afla în lichidul cefalorahidian. Orice situație care întrerupe granița liniară a canalului central poate fi o potențială patologie.

 

Corpul vertebral

În vederile coloanei vertebrale în lungime, identificați cele cinci corpuri vertebrale care formează coloana vertebrală lombară. Nivelurile discurilor sunt numerotate de sus în jos de la unu la cinci. Ele ar trebui să fie dreptunghiulare și măduva osoasă din interior ar trebui să aibă o culoare gri uniformă. Cu toate acestea, dacă corpurile vertebrale par triunghiulare, indică o fractură.

 

Termeni specifici din rezultatul RMN

  • Modificări degenerative: Acest termen se referă la osteoartrita coloanei vertebrale. Un anumit grad de modificări degenerative este fiziologic odată cu înaintarea în vârsta și nu este un motiv de examinari recurente.
  • Cifoza toracică exagerată: Când curbura anterioară fiziologică a coloanei vertebrale toracice crește, termenul este cunoscut sub numele de cifoza sau cifoza toracică exagerată. Cauza cea mai comună este osteoporoza, care apare de obicei la femeile în vârstă, unde oasele corpurilor vertebrale devin comprimate, pierzându-și forma. Alte cauze de cifoza includ pierderea funcției sau a forței mușchilor și a ligamentelor care susțin coloana vertebrală și formarea patologică a coloanei vertebrale la naștere. În timp ce forma usoara de cifoza nu este de obicei asociată cu vreun simptom, o curbura mai severă poate fi dureroasă și deformată, cu terapie fizică și uneori chirurgie, necesară pentru a corecta cifoza.
 

Concluzii

Înțelegerea unui raport de rezonanță magnetică nucleară (RMN) este esențială pentru diagnosticarea corectă și gestionarea eficientă a unei varietăți de afecțiuni. RMN-ul oferă imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului, permițând medicilor să identifice anomalii care ar putea fi dificil de detectat prin alte metode de imagistică. 

Cu toate acestea, interpretarea rezultatelor RMN necesită o înțelegere profundă a anatomiei și fiziologiei umane, precum și a proceselor patologice. În plus, este important să se țină cont de istoricul medical al pacientului și de simptomele clinice atunci când se interpretează rezultatele. În concluzie, RMN-ul este un instrument puternic în medicina modernă, dar eficacitatea sa depinde de capacitatea medicului de a interpreta corect rezultatele.

 

Întrebări frecvente

Ce este un RMN al coloanei vertebrale?

   Un RMN al coloanei vertebrale este o procedură de imagistică medicală care utilizează câmpuri magnetice și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale coloanei vertebrale și a structurilor înconjurătoare.

 

Cine poate recomanda un RMN al coloanei vertebrale?

   Un RMN al coloanei vertebrale poate fi recomandat de un medic specialist: neurolog, ortopez și reumatolog etc.

 

Ce simptome pot indica nevoia unui RMN al coloanei vertebrale?

   Simptomele care pot indica nevoia unui RMN al coloanei vertebrale includ dorsalgie persistentă sau severă a coloanei vertebrale la orice nivel, mialgie sau parestezii ale membrelor, dificultăți de mers și pierderea controlului vezicii urinare sau a defecatiei.

 

Ce înseamnă termenul „schimbări degenerative” într-un raport RMN?

   Termenul „schimbări degenerative” se referă la osteoartrita coloanei vertebrale. Acesta este un proces fiziologic de senescenta, dar în unele cazuri poate duce la situații patologice care pot comprima un nerv și pot provoca durere.

SURSE

understanding-mri-lumbar-spine

how-to-read-mri-lumbar-spine-in-8-easy-steps/

understanding-your-thoracic-spine-mri-report

making-sense-of-mri-of-the-lumbar-spine

understanding-your-mri-results-for-lower-back-pain/

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30620671/

Disclaimer: Acest articol are scop informativ și educațional și nu trebuie interpretat ca sfat medical sau înlocuirea consultării cu un medic specialist. Orice decizie privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor medicale trebuie luată în urma consultării unui medic specialist. Autorul și platforma nu își asumă responsabilitatea pentru orice consecință a aplicării informațiilor prezentate în acest articol.