Design-fara-titlu-11

RMN Genunchi

Medici radiologi Biomed Scan specializați in interpretare
RMN Genunchi:

Expertiza: În anul 2023 in clinicile Biomed Scan din București au fost efectuate peste 2150 de investigații RMN Genunchi.

Rezonanța magnetică nucleară (RMN) oferă imagini detaliate ale tuturor componentelor genunchiului, permițând medicilor să depisteze și să evalueze o gamă largă de afecțiuni și leziuni articulare.

Principiul de Lucru al RMN

Rezonanța magnetică nucleară se bazează pe proprietățile atomilor de hidrogen din corpul uman de a se comporta ca niște mici magneți atunci când sunt expuși la un câmp magnetic puternic.

Aparatul RMN emite unde radio care determină acești atomi să emită la rândul lor unde radio.

Aceste semnale sunt captate, procesate și transformate în imagini detaliate prin tehnici computerizate avansate.

Contrastul dintre diferitele țesuturi este generat de variațiile în comportamentul magnetic al atomilor la nivelul diverselor structuri anatomice.

În comparație cu tehnicile imagistice tradiționale precum radiografia sau tomografia computerizată, RMN oferă mai multe avantaje semnificative în investigarea articulației genunchiului:

 1. RMN are o capacitate superioară de a vizualiza țesuturile moi, cum ar fi mușchii, tendoanele, ligamentele și cartilajele, care sunt esențiale pentru evaluarea leziunilor sau a afecțiunilor articulației genunchiului.
 2. RMN Genunchi nu folosește radiații ionizante, ceea ce o face o opțiune mai sigură, în special pentru pacienții care necesită examinări repetate sau pentru copii și femei însărcinate.
 3. Imaginile RMN Genunchi pot fi obținute în multiple planuri (sagital, coronal, axial), permițând o evaluare a structurilor anatomice din toate unghiurile.
 4. RMN Genunchi oferă un contrast excelent între diferitele tipuri de țesuturi, mușchi, oase, cartilaje și lichide, facilitând identificarea precisă a leziunilor sau a altor anomalii.
 5. RMN Genunchi poate detecta modificări subtile în țesuturi asociate cu procese inflamatorii. (artrita reumatoidă sau sinovita). 

Simptome și Afecțiuni ce necesită RMN Genunchi

RMN la nivelul articulației genunchiului este indicată în numeroase situații clinice, inclusiv în prezența următoarelor simptome sau afecțiuni:

 • Durere persistentă sau recurentă în genunchi
 • Umflături sau inflamații ale genunchiului
 • Instabilitate sau senzație de „cedare” a genunchiului
 • Limitarea amplitudinii de mișcare
 • Traumatisme recente sau vechi la nivelul genunchiului
 • Suspiciune de leziuni ale ligamentelor, meniscurilor sau cartilajului articular
 • Evaluarea afecțiunilor degenerative precum artroza sau artrita reumatoidă
 • Monitorizarea eficacității tratamentului sau a progresiei unei afecțiuni

 

Evaluarea Leziunilor Cartilaginoase, Meniscale și Ligamentare

Una dintre principalele indicații pentru efectuarea RMN la genunchi este evaluarea leziunilor cartilaginoase, meniscale și ligamentare, care pot apărea în urma traumatismelor sau a uzurii progresive.

RMN poate identifica cu precizie:

 • Leziuni ale cartilajului articular (fisuri, uzură, defecte)
 • Rupturi sau leziuni ale meniscurilor (intern și extern)
 • Leziuni ale ligamentelor cruciate (anterior și posterior)
 • Leziuni ale ligamentelor colaterale (intern și extern)
 • Leziuni ale tendoanelor și mușchilor periarticulari

 

Aceste informații sunt cruciale pentru stabilirea unui diagnostic corect și pentru planificarea tratamentului adecvat, fie conservator, fie chirurgical.

 

Diagnostic de Artrită sau alte Afecțiuni Degenerative Articulare

RMN este, de asemenea, o modalitate excelentă pentru diagnosticarea și evaluarea afecțiunilor degenerative ale articulației genunchiului, cum ar fi artroza sau artrita reumatoidă.

Imaginile RMN pot evidenția:

 • Gradul de uzură a cartilajului articular
 • Prezența osteofitelor (formațiuni osoase marginale)
 • Modificări ale spațiului articular și ale lichidului sinovial
 • Inflamația țesuturilor moi periarticulare
 • Formațiuni chistice sau eroziuni osoase

 

Aceste informații permit diagnosticarea corectă a afecțiunii degenerative și monitorizarea evoluției bolii în timp, ceea ce ajută la ajustarea adecvată a tratamentului.

 

Evaluare Pre- și Postoperatorie a Genunchiului

RMN este, de asemenea, utilă atât în evaluarea preoperatorie, cât și în monitorizarea postoperatorie a pacienților care au suferit intervenții chirurgicale la nivelul genunchiului. Imagistica prin rezonanță magnetică poate furniza informații valoroase despre:

 • Starea țesuturilor înainte de intervenția chirurgicală.
 • Evaluarea rezultatelor procedurii chirurgicale.
 • Depistarea eventualelor complicații postoperatorii.
 • Monitorizarea procesului de vindecare și de recuperare.

Pregătirea Pacientului Înainte De Examinarea RMN

Înainte de a efectua o examinare RMN la nivelul articulației genunchiului, este important ca pacientul să fie pregătit corespunzător. Iată câțiva pași esențiali:

 1. Îndepărtarea obiectelor metalice: Pacienții vor fi rugați să îndepărteze orice obiecte metalice, precum bijuterii, ceasuri, ochelari sau proteze auditive, deoarece acestea pot interfera cu câmpul magnetic și afecta calitatea imaginilor.
 2. Completarea chestionarului medical: Se va solicita pacientului să completeze un chestionar medical detaliat, care va include informații despre eventuale implanturi metalice, dispozitive medicale sau alergii, pentru a depista orice contraindicații pentru efectuarea RMN.
 3. Îmbrăcăminte adecvată: Pacienții vor fi rugați să poarte haine lejere, fără accesorii metalice, și li se va oferi un halat de examinare sau o pătură pentru a se simți confortabil în timpul procedurii.
 4. Instrucțiuni specifice: În unele cazuri, li se poate solicita pacienților să nu consume alimente sau lichide într-un anumit interval de timp înaintea examinării sau să ia medicamente specifice pentru a reduce mișcările intestinale sau a permite o mai bună vizualizare a anumitor structuri.

 

Etapele Scanării RMN Genunchi

Procedura de scanare RMN la nivelul articulației genunchiului implică următoarele etape:

 1. Poziționarea pacientului: Pacientul va fi rugat să se întindă culcat pe patul scanerului RMN, cu genunchiul care urmează să fie examinat poziționat în centrul câmpului magnetic.
 2. Imobilizarea genunchiului: Pentru a obține imagini clare și a evita mișcările nedorite, genunchiul va fi imobilizat cu ajutorul unor dispozitive speciale sau a unor pernuțe de fixare.
 3. Introducerea în scaner: Patul scanerului va glisa ușor în interiorul tubului cilindric al aparatului RMN, astfel încât genunchiul să se afle în centrul câmpului magnetic.
 4. Scanarea propriu-zisă: Scanarea va fi efectuată în mai multe secvențe, fiecare durând câteva minute. Pe parcursul scanării, pacientul va auzi zgomote puternice de tip „pâlpâire” sau „ciocănire”, cauzate de impulsurile de undă radio și de schimbările câmpului magnetic.
 5. Comunicarea cu pacientul: În timpul procedurii, pacientul va putea comunica cu tehnicienii prin intermediul unui sistem de comunicare și i se va solicita să rămână nemișcat pentru a obține imagini de calitate superioară.
 6. Administrarea de substanțe de contrast (opțional): În unele cazuri, poate fi necesară administrarea intravenoasă a unui contrast pe bază de gadoliniu pentru a evidenția mai bine anumite structuri sau procese patologice.

 

Întreaga procedură de scanare RMN genunchi durează, de obicei, aprox. 30 si poate varia în funcție de complexitatea examinării și de necesitatea obținerii unor imagini suplimentare.

În timpul examinării RMN genunchi, pacienții pot experimenta anumite senzații sau situații care pot fi descrise astfel:

 1. Spațiu închis. Deoarece scanerul RMN este un tub cilindric închis, unii pacienți pot simți o senzație de spațiu închis sau claustrofobie. Tehnicienii sunt instruiți să ofere asistență și îndrumare pentru a reduce aceste senzații.
 2. Zgomote puternice. În timpul scanării, aparatul RMN produce zgomote puternice de tip „pâlpâire” sau „ciocănire”. Pacienților li se vor oferi dopuri de urechi sau căști speciale pentru a reduce disconfortul cauzat de aceste zgomote.
 3. Necesitatea de a rămâne nemișcat. Pentru a obține imagini clare și fără artefacte de mișcare, pacienții vor fi rugați să rămână complet nemișcați pe durata întregii proceduri. Acest lucru poate fi dificil pentru unii pacienți, în special pentru cei care au dureri sau disconfort în genunchi.
 4. Comunicare cu tehnicienii. În pofida mediului îngustat și a zgomotelor puternice, pacienții vor putea comunica cu tehnicienii prin intermediul unui sistem de comunicare și li se va solicita să raporteze orice disconfort sau probleme apărute în timpul procedurii.
 5. Senzație de căldură. În unele cazuri, pacienții pot simți o ușoară senzație de căldură în zona examinată, cauzată de impulsurile de unde radio utilizate în timpul scanării.

Cât durează de obicei o Examinare RMN?

Durata efectivă a unei examinări RMN la nivelul articulației genunchiului poate varia în funcție de mai mulți factori, precum scopul investigației, numărul de secvențe de imagini necesare și protocolul specific urmat de medicul radiolog.

În mod obișnuit însă, o procedură RMN completă la genunchi durează între 20 și 60 de minute.

Iată care sunt estimările generale privind durata pentru un RMN standard la genunchi:

 • Examinare RMN de rutină la genunchi: 20-30 de minute
 • Examinare RMN detaliată la genunchi: 30-45 de minute
 • Examinare RMN complexă, cu injectare de substanță de contrast: 45-60 de minute

 

Durata mai scurtă sau mai lungă poate fi influențată de factori adiționali precum:

 • Nevoia de repetare a anumitor secvențe pentru obținerea de imagini de calitate
 • Necesitatea de a examina și alte articulații/regiuni în timpul aceleiași proceduri RMN
 • Mișcările pacientului în timpul scanării, care pot duce la artefacte și imagini neclare
 • Protocoale special adaptate în cazul pacienților cu anumite afecțiuni sau pentru evaluări post-operatorii

De obicei, înainte de efectuarea RMN-ului, medicul vă va informa asupra duratei estimate pentru examinarea dvs.

Este important să respectați instrucțiunile de a rămâne nemișcat pe toată durata procedurii pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Aspecte RMN În Diferite Patologii Articulare

Imaginile RMN genunchi pot prezenta diferite aspecte în funcție de patologia implicată:

 1. Leziuni meniscale: Rupturile sau leziunile meniscurilor se pot manifesta prin întreruperi ale semnalului meniscal, discontinuități sau deplasări anormale ale meniscului.
 2. Leziuni ligamentare: Leziunile ligamentelor cruciate sau colaterale se pot evidenția prin întreruperea sau discontinuitatea fibrelor ligamentare, edem sau hemoragii în jurul ligamentelor afectate.
 3. Leziuni cartilaginoase: Defectele cartilajului articular pot fi vizualizate ca zone de intensitate anormală sau discontinuități ale suprafeței cartilaginoase.
 4. Artroza: În artroza genunchiului, RMN poate arăta îngustarea spațiului articular, prezenţa osteofitelor, leziuni cartilaginoase și modificări ale ţesuturilor moi periarticulare.
 5. Artrita reumatoidă: În artrita reumatoidă, RMN poate evidenția edem sau inflamația țesuturilor moi, eroziuni osoase, acumulări de lichid sinovial și leziuni cartilaginoase.
 6. Tumori: Tumorile osoase sau ale țesuturilor moi pot apărea ca mase anormale cu contrast și caracteristici de semnal specifice, în funcție de tipul tumorii.

În descrierea rezultatelor RMN-ului al genunchiului, medicii utilizează adesea coduri și terminologie specifică, precum:

 1. Coduri de secvențe RMN: T1, T2, STIR, PD (densitate protonică), etc.
 2. Termeni de poziție: anterior, posterior, medial, lateral, proximal, distal.
 3. Termeni de aspect: hiperintensitate, hipointensitate, edem, hemoragie, ruptură, leziune, defect, etc.
 4. Terminologie anatomică: meniscuri, ligamente, cartilaj, os subcondral, țesuturi moi periarticulare, etc.
 5. Coduri pentru gradarea leziunilor: grad I-IV pentru leziuni meniscale sau cartilaginoase.

 

Acești termeni și coduri permit medicilor să descrie cu precizie aspectele imagistice și să comunice eficient informațiile relevante pentru diagnostic și planul terapeutic.

 

Utilizarea Rezultatelor În Stabilirea Diagnosticului Și Planului Terapeutic

Rezultatele examinării RMN la nivelul articulației genunchiului sunt esențiale în stabilirea unui diagnostic precis și în planificarea abordării terapeutice optime pentru fiecare pacient.

Iată câteva modalități în care aceste rezultate sunt utilizate:

 1. Identificarea patologiei: Imaginile RMN permit identificarea precisă a patologiei subiacente, cum ar fi leziuni meniscale, ligamentare, cartilaginoase sau procese degenerative precum artroza sau artrita.
 2. Planificarea tratamentului: În funcție de natura și gravitatea leziunilor sau afecțiunilor identificate prin RMN, medicii pot planifica cel mai potrivit tratament, fie conservator (fizioterapie, medicație), fie intervenție chirurgicală (restaurarea sau înlocuirea structurilor afectate).
 3. Ghidarea procedurilor terapeutice: În cazul intervențiilor chirurgicale, imaginile RMN pot fi utilizate pentru a ghida procedura și a asigura o abordare precisă și eficientă a leziunilor.
 4. Monitorizarea progresiei sau a răspunsului la tratament: Examinările RMN repetate pot fi folosite pentru a monitoriza progresia unei afecțiuni sau răspunsul la tratamentul administrat, permițând ajustări ale planului terapeutic, dacă este necesar.
 5. Excluderea altor cauze.

Ce trebuie evitat inainte de o Examinare RMN?

Înainte de a efectua o examinare RMN la nivelul articulației genunchiului, pacienții trebuie să respecte anumite recomandări pentru a asigura siguranța și calitatea optimă a rezultatelor.

Iată ce trebuie evitat:

 1. Aplicarea de creme, geluri sau loțiuni: Aceste produse pot conține substanțe metalice sau fier, care pot crea artefacte în imaginile RMN și afecta calitatea acestora.
 2. Utilizarea produselor cosmetice sau a ojelor: Unele produse cosmetice, precum ojele sau fardurile, pot conține particule metalice sau fier, care pot interfera cu câmpul magnetic.
 3. Purtarea de bijuterii, accesorii metalice sau ceasuri: Orice obiect metalic trebuie îndepărtat înaintea examinării RMN, deoarece pot crea artefacte sau chiar prezintă un risc de rănire din cauza efectului câmpului magnetic puternic.
 4. Consumul de alimente sau lichide: În anumite cazuri, li se poate cere pacienților să nu consume alimente sau lichide cu câteva ore înainte de examinare pentru a evita mișcările intestinale care ar putea afecta calitatea imaginilor.
 5. Activități fizice intense: Este recomandat să se evite exercițiile fizice intense sau activitățile extenuante înainte de examinarea RMN, deoarece acestea pot crește nivelul de oboseală și pot face dificilă menținerea imobilității necesare în timpul scanării.

 

Obiecte interzise in camera RMN

În camera unde se află scanerul RMN, anumite obiecte sunt strict interzise din motive de siguranță și pentru a preveni interferențele cu câmpul magnetic. Printre acestea se numără:

 1. Obiecte metalice: Orice obiect metalic, inclusiv bijuterii, ceasuri, agrafe de păr, ochelari sau proteze auditive, nu este permis în camera RMN.
 2. Carduri magnetice: Cardurile de credit, cardurile de identificare sau alte carduri cu benzi magnetice pot fi deteriorate de câmpul magnetic puternic și trebuie lăsate în afara camerei RMN.
 3. Dispozitive electronice: Telefoanele mobile, tabletele, laptopurile și alte dispozitive electronice nu sunt permise în camera RMN, deoarece pot fi afectate de câmpul magnetic și pot interfera cu echipamentul.
 4. Obiecte cu fire metalice: Haine sau articole de îmbrăcăminte care conțin fire metalice, cum ar fi sutienele cu armătură metalică, nu sunt permise în camera RMN.

 

Personalul medical va verifica atent dacă pacienții nu au asupra lor obiecte nepermise înainte de a intra în camera RMN și va oferi instrucțiuni specifice pentru a asigura siguranța și calitatea examinării.

Întrebări frecvente despre examinarea RMN genunchi

Nu, mișcarea membrelor nu este permisă în timpul unei examinări RMN la nivelul articulației genunchiului. Este esențial ca pacientul să rămână complet nemișcat pe durata întregii proceduri pentru a obține imagini clare și fără artefacte de mișcare. Chiar și mișcări minore pot crea distorsiuni în imagini și pot afecta acuratețea rezultatelor.

Timpul necesar pentru comunicarea rezultatelor examinării RMN variază în funcție de instituția medicală și de urgența cazului.

În general, rezultatele sunt trimise pacientului în termen de 2-7 zile lucrătoare. 

Procedura RMN în sine nu este dureroasă și nu implică radiații ionizante sau substanțe invazive.

Cu toate acestea, unii pacienți pot experimenta disconfort sau durere din cauza poziției statice necesară în timpul examinării.

De asemenea, zgomotele puternice produse de scaner pot fi neplăcute pentru unii pacienți.

În ceea ce privește efectele adverse, RMN este considerată o procedură sigură atunci când se respectă contraindicațiile.

Totuși, există un risc foarte scăzut de reacții adverse la agentul de contrast pe bază de gadoliniu, în cazul în care acesta este utilizat. Acestea pot include greață, erupții cutanate sau reacții alergice.

RMN este considerată în general sigură în timpul sarcinii, deoarece nu implică expunerea la radiații ionizante.

Cu toate acestea, utilizarea agentului de contrast pe bază de gadoliniu trebuie evitată pe cât posibil în timpul sarcinii, deoarece poate traversa bariera placentară.

În ceea ce privește alăptarea, RMN este considerată sigură, dar se recomandă întreruperea alăptării temporar (24-48 de ore) dacă este necesar să se administreze agent de contrast pe bază de gadoliniu.

RMN este, de asemenea, o procedură sigură pentru copii și nu implică radiații ionizante.

Cu toate acestea, poate fi nevoie de sedare ușoară la copiii mai mici sau necooperanți pentru a-i ajuta să rămână nemișcați în timpul examinării.

Existența unor implanturi metalice, cum ar fi stimulatoare cardiace, clame pentru anevrism cerebral sau pompe de insulină, poate reprezenta o contraindicație pentru RMN, deoarece câmpul magnetic puternic poate interfera cu funcționarea dispozitivelor sau poate cauza migrarea acestora.

Pacienții cu astfel de implanturi trebuie să informeze medicul înainte de efectuarea RMN.

Deși RMN este o procedură neinvazivă, pacienții trebuie să respecte anumite instrucțiuni de pregătire, cum ar fi îndepărtarea obiectelor metalice, evitarea produselor cosmetice sau cremelor cu particule metalice și, în anumite cazuri, restricționarea consumului de alimente sau lichide înainte de examinare.

*****

Am apelat de 2 ori la serviciile dvs și am fost profund impresionata și mulțumită la maxim de amabilitatea, empatia și profesionalismul de care au dat dovadă atât d-na Dr cât și personalul de la receptie.

Mi s-au oferit cu f multă răbdare informații corecte și complete in ceea ce privește procedura rmn. Nu am cuvinte sa va multumesc.
Recomand cu căldură și toată încrederea clinica biomed scan. Felicitari pt tot!

Amira E.

*****

Pentru prima data am efectuat RMN in sediu din Racari ,o investigatie de care aveam usoara teama,usoara claustrofobie investigatia a decurs foarte bine datorita operatorului Alexandru foarte amabil,politicos,m-a indrumat si efectuarea rmn-ului a decurs foarte bine pentru mine(nu a fost deloc traumatizant asa cum auzisem si cum credeam) 😉

Personalul din receptie foarte primitor mi-au oferit ajutor la completarea formularelor. Iar rezultatele investigatiilor foarte explicite,executate intr-un timp scurt. O clinica curata,amenajata foarte frumos,usor de gasit. Multumesc foarte mult pentru amabilitate. Recomand.

P.s: de apreciat respectarea orei de programare un foarte mare plus!👍🏼

Monica I.

*****

Este prima data cand am vizitat si bucurat de serviciile BIOMED Scan, sunt foarte mulțumit de serviciile de calitate de care am Avut parte, mai ales din partea personalului.

Asistenta de la IRM a fost foarte drăguța si m-a ajutat cu orice nelămurire, chiar daca a existat un mic decalaj din cauza pacientilor, nu m-am simitit deloc neglijat, pentru ca personalul medical incearca sa multumeasca toti pacienti care intra in clinica.

Recomand celor care sunt in cautarea unor servicii de calitate sa vina la aceasta clinica.

Dani P.

*****

Servicii excelente si personal medical implicat, ar trebuii sa ne bucuram ca asistentii se implica si ne informeaza de toate detaliile rmn cum a facut domnisoara asist de astazi si ca nu ne repezeste si da, chiar daca sunt decalaje nota 10 pt interesul fata de pacient, venim intr un domeniu medical, nu la magazin totusi.

George Cristian B.

*****

Este a treia oara cand apelez la serviciile lor si sunt foarte multumita. Aparatura performanta, oameni dornici sa te ajute, preturi foarte corecte, programari rapide si punctualitate.

Toate astea sunt extrem de importante pentru mine! Ii recomand cu incredere!

Petre L.